Göteborg by Food - Poppy

På Fjärde Långgatan ligger den lilla kvarterskrog- och vinbarspärlan Poppy. Det är litet och intimt till ytan men har ett stort hjärta, som framförallt visar sig i passionen och kärleken till matlagningen och omsorgen till gästen. Jag är i helt trygga händer när jag stiger in i lokalen med de smörgula tegelväggarna och den familjära atmosfären. Levande ljus och dämpad varm belysning, en stor bukett med långa tulpaner pryder bardisken. Ett tjugotal platser fördelade på mindre bord och en mysig bardel, det är stilrent och välkomnande. Enligt mig finns de bästa platserna i köksbaren, där man sitter och ser in i det öppna rostfria köket. Konrogrillen i centrum fylls på med ny kol med jämna mellanrum. Tobias bokstavligen dansar bakom kastrullerna och det är Daniel som häller vin ikväll.

I ett avslappnat och lagom tempo blir jag serverad en säsongsbetonad femrättersmeny med det nordiska köket som utgångspunkt. Rena, välbalanserade och finstämda smaker. Fantastiskt vackra och delikata upplägg i färg och textur där varje liten detalj på tallriken är där av en anledning.

Snacksserveringen har en tydlig betoning på västkustråvaror och salta hav. Små delikata ostron med fingerlime som gör att det riktigt drar i käkarna av den fräscha syran. Krabba på brioche med fläderemulsion ackompanjerat med en jordgubbssaft-doftande- roséchampagne.

Rätterna som följer är färgstarka och vällagade. Jag får alla komponenter tydligt presenterade inför varje rätt, mellan de personliga samtalen över bardisken. Olika texturer av mandelpotatis, salt löjrom och söt roscofflök toppat med spröda gröna dillvippor. Halstrad havskräfta med en beurre blanc på tomat och kräftsmör, mjuk spenat i botten och riven frystorkad soja.

Sen får jag brödet och smöret! Jag måsta stanna vid det ett tag, för detta bröd förtjänar ett eget inlägg! Hembakat surdegsbröd på ölandsvete i grova skivor, lagom rustikt med en fin syra. Perfekt hård yta med segt inkråm till salt hantverkskärnat smör. Vet något ett godare bröd i Göteborg så skicka mig ett DM!

I enlighet med säsong serveras även en perfekt bakad skrei med en klorofyllintensiv broccolikräm, skummad smörsås med fjolårets vita sparris och piggt syrade gröna tomater, på toppen blad av ostronört och tagetes.

Som avslut kommer en soligt vacker dessert som får mig att längta till varmare dagar på Sicilien. Grape- och blodapelsinsorbet med citruskräm, marconamandlar och en maräng med rålakrits. Det är en smakrik bomb av fina kombinationer!

Poppy levererar en minnesvärd och magisk upplevelse från start till hemgång. Tur för mig att menyn förändras regelbundet, så jag kan återvända ofta och få prova helt nya fantastiska rätter.

Bild & Text: Marlene Schön