Göteborg by Food - Le20ème

På kvarterskrogen Le20ème blandas Frankrike med Italien, och man blir antingen skrämd eller förtjust när man kliver in genom dörren och möts av energin som fyller den lilla lokalen. Remi, parisaren som följde kärleken till Göteborg, är lika färgstark som inredningen. Här finns något nytt att ta in i varje liten vrå av lokalens många olika utrymmen.

Namnet, Le20ème, kommer från det område i Paris som Remi är uppvuxen i. Det står för kampen, och att han likt sina landsmän fortsätter att kämpa. Här vill Remi skapa en social plats för kvarteret, där stammisarna kommer in och gör stället till sitt.

Denna söndagseftermiddag som jag är på besök är det långt ifrån känslan av söndag. Dagen till ära väntas ett stort gäng från en italiensk förening, meddelar Remi, med skräckblandad förtjusning. Det kan bli hur som helst! Vi får slå oss ner vid ett runt bord där det redan sitter ett annat sällskap, det är inga konstigheter här. Finns det hjärterum.. Vi får in vår dryck och beställer mat från menyn som är skriven på en liten tavla som står på golvet, lutat mot baren. Därefter fylls lokalen snabbt på och jag kastas tillbaka till en Osteria i Italien, där lokalbor kommer för en social stund, ett glas och kanske ett parti kort. Ljudnivån stiger, italienska hälsningar slängs mellan borden och ost- och charkbrickor åker ut som på löpande band.

Menyn består till mestadels av italienska rätter som pasta och pinsa, men också franska specialiteter. Raclètte, chèvre chaud, moules frites och anka, för att nämna några. Ost och chark finns självklart också i mängder, där osten är uteslutande fransk medan charkuterierna är italienska. Jag och mitt sällskap får in vår mat. Vi har valt den omtalade lasagnen, som smakar precis så varmt och kärleksfullt som vi förväntade oss. Vi smakar även på en pinsa bianca med mortadella, stracciatella och basilika. Det är enkla och rena smaker där det du äter är det du ser.

När drycken är slut och maten likaså vill vi helst inte lämna lokalen. Här inne är vi i varma och livfulla Italien, medan ett blåsigt Göteborg påminner om verkligheten där ute. Vi klär på oss våra varma jackor och lämnar tillslut ändå Le20ème med mer än mätta magar. Vi adderar nu även ett epitet till listan: stammis. På återseende!


Text och bild av Julia Thielen