Unmo News: Lilla Tabberaset

Längs Glasbrukskajen i Limhamn blåser det nya vindar. Vindar med löften om europeiska viner, om medelhavsmat med influenser från det franska köket, men framför allt med löften om att bjuda in till fest. Lilla Tabberaset är Limhamns nya Mecka för livsnjutare.

Grannarna Linn Hillgren och Maria Borbos idé började i en frustrerad diskussion. De saknade båda ett ställe att hänga på och Limhamns krogutbud levde inte upp till deras förväntningar. På en av Linns många hundpromenader fick hon syn på den tomma lokalen på Glasbrukskajen och fick en idé: grannarna skulle öppna vinbar. När Maria hörde av sig till Skanska för att anmäla sitt intresse stötte de på motstånd. Lokalen hade redan blivit uthyrd.

– Varje gång jag gick förbi efter det kände jag att “åh vad tråkigt, det här är ju stället vi ska vara på”, säger Linn.

Men tiden gick och inget verkade hända i lokalen. Till slut ringde Maria upp Skanska igen, och den här gången var svaret mer lyckosamt. De tidigare hyresgästerna hade hoppat av och om Maria ville ta över lokalen, var den hennes. Sedan gick det snabbt.


Lilla Tabberaset är en krog som står för gemenskap och grannsämja. Ordet tabberas betyder fest, kalas och kaos, vilket Maria och Linn vill ta fasta på. Att det blir en samlingspunkt där alla känner sig välkomna är viktigt, och Linn och Maria vill mer än gärna utveckla sitt koncept efter vad publiken efterfrågar. De tror på en organisk framväxt av meny, känsla och tillställningar. Dessutom är ordet tabberas sprunget ur franskanas ”table ras”, det vill säga tomt bord. Maria och Linn förklarar att det symboliserar hur gäster kan komma in och äta och dricka vad de känner för, helt prestigelöst, för att sedan lämna ett tomt bord bakom sig, mätta och belåtna.

När det kommer till maten är opretentiösa smårätter deras ledord. Linn beskriver att det ska kännas enkelt och att man ska kunna serveras något petit choux-liknande till efterrätt. Maria fyller i att de gärna vill sätta upp en moules och en löksoppa på menyn. Dessutom är det viktigt för Maria som gluten- och laktosintolerant att rätterna ska vara anpassningsbara, menyn ska kännas fri och föränderlig. Det enda som egentligen är ett måste på Lilla Tabberaset är chark, ost och oliver. Och vin såklart.

– Vi vill ha ett varierat vinutbud så att det finns något för alla. Den som bara råkar strosa förbi ska kunna ta ett enkelt glas rosé, medan den passionerade vinälskaren ska kunna bli serverad något mer avancerat, säger Maria.

För stunden har grannarna fullt upp med att provlaga minipavlovor, testa viner och lyssna på vad resten av grannarna har för förväntningar. Ett stort engagemang från boende i området finns och Maria och Linn insuper åsikter och tankar med glädje på den lokala matbutiken eller när de hämtar barnen på förskolan. De ser fram emot att bjuda in till kalas i början av juni, då alla som vill vara med är varmt välkomna.

Text: Olivia Henriksson

Bild: Nathalie Jörnheim


FAKTARUTA LILA TABBERASET
Adress: Packhusgatan 28

Öppning: Början av juni

Öppetider: Från eftermiddag till kväll

Mat: Enkel och opretentiöst, fokus på smårätter

Vin: Bred variation av europeiska viner

Connecta här: https://www.unmo.se/e/lilla-tabberaset